Statystyki

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj311
mod_vvisit_counterWczoraj3173
mod_vvisit_counterW tygodniu311
mod_vvisit_counterTydzień temu22176
mod_vvisit_counterW miesiącu52741
mod_vvisit_counterMiesiąc temu100216
mod_vvisit_counterRazem4690241

Online: 46
Twoje IP: 34.204.203.142
,
Dzisiaj mamy: Lis 18, 2019

02
Sty
2013
Ptaki zimą PDF Drukuj Email
Wpisany przez Maria Pacan   

Każdej zimy na pomoc ze strony człowieka oczekują tysiące głodnych i zziębniętych ptaków, a także osłabione i podatne na choroby zwierzęta leśne. Niesiona pomoc pozwala przetrwać dziko żyjącym zwierzętom niesprzyjające warunki atmosferyczne.

Zima jest najtrudniejszym okresem dla ptaków, sprzymierzeńców rolników, ogrodników i działkowców. Warto wiedzieć o tym, że na przykład jedna mała sikorka zjada rocznie około stu tysięcy gąsienic, szkodników naszych roślin.

O czym należy pamiętać:

  • Ptakom szkodzą resztki obiadowe, solone ziemniaki, słone mięso i tłuszcz, zepsute białe pieczywo, zzieleniałe mięso jak również zalegające pokarmy w karmniku.
  • Codzienne dożywianie ptaków powinno być rozpoczęte jeszcze przed nastaniem mrozów i śniegu i trwać aż do ustalenia się wiosny (zwykle w kwietniu)
  • Rozpoczętego dokarmiania nie wolno przerywać. Przyzwyczajone do regularnego wykładanego pokarmu, ptaki zachowują się inaczej. Są mniej samodzielne niż te, które nie liczą na pomoc człowieka.
  • Pokarm dla ptaków musi być świeży i niesłony. Podstawę jesienno-zimowej karmy powinny stanowić składniki wysokokaloryczne: tłuszcz zwierzęcy i nasiona oleiste. Należy pamiętać o wystawieniu w małych pojemnikach wodę do picia.
  • Niezmiernie ważny jest dobór odpowiedniego karmnika, takiego który zapewniałby dobrą osłonę przed śniegiem, deszczem i wiatrem. Powinien być on umieszczony w bezpiecznym miejscu, w którym ataki drapieżników i niepokojenie przez człowieka zredukowane są do minimum. Karmnik powinien być umieszczony wysoko, poza zasięgiem kocich pazurów.

ptaki14

Czym dokarmiać ptaki:      

 

  • kos, śpiewak, kwiczoł, szpak, rudzik, strzyżyk, trznadel, dzierlatka

 

owoce i nasiona roślin dziko żyjących: mniej wartościowe zboża, nasiona owsa, prosa, lnu i konopi, suche lub namoczone płatki ryżowe i owsiane, pokrojone jabłka i gruszki, jarzębina, gotowane bez soli, także małe kawałki mięsa

 

  • szczygieł, dzwoniec, zięba, jer, czeczotka, czyżyk, gil, grubodziób, makolągwa, rzepołuch

nasiona oleiste: konopie, rzepik, słonecznik, len, mak, nasiona roślin dziko żyjących, nasiona prosa, owsa, pestki owoców, nasiona sałaty siewnej, kapusty polnej, rzepy, rozdrobnione nasiona dyni

 

  • sikory, kowalik, dzięcioły

mieszanka tłuszczowa z nasionami oleistymi: łój (nie należy używać margaryny i tłuszczów technicznych)+nasiona oleiste (konopie, słonecznik, rzepik, ale także len, mak, rzepak, rozdrobnione pestki dyni i ogórka, kukurydza, pszenica oraz nasiona drzew iglastych dla sikor leśnych)

 

  • kaczki, łabędzie

gotowane ziemniaki i warzywa BEZ SOLI, poślady zbożowe, kapusta, buraki pastewne

 

  • kuropatwy i bażanty

buraki pastewne i cukrowe, kapusta pastewna i jadalna, marchew w powiązaniu z pośladem z gryką, prosa, jęczmienia, pszenicy, owsa, z odpadami zbożowymi z nasionami chwastów, rozdrobniona bukiew

 

  • Jemiołuszka bardzo lubi owoce takie jak: jagody, porzeczki i winogrona. W okresie zimowym zjada owoce, które ostały się na oszronionych krzewach i drzewach. Chętnie zjada również jarzębinę.
  • Dla drozdów - jabłka czy owoce jarzębiny.
  • Dla małych ptaków wróblowatych najlepsze będą ziarna słonecznika (najlepszy będzie i zbóż.

Dodatkowo warto stosować niezależnie lub w mieszance tłuszczowej rozdrobnione orzechy włoskie i laskowe, suszone owady.

   ZIARNOJADY (dzwońce, wróble, szczygły, trznadle)

  • Mieszanka różnych nasion-słonecznika, lnu, dyni, maku; proso ,owies

OWADOŻERNE(sikory ,dzięcioły)

  • Tłuszcze oraz mieszanki tłuszczu i nasion oleistych; kawałki słoninki;

MIĘKKOJADY (kosy, drozdy)

  • Jabłka całe lub ogryzki, gruszki, owoce jarzębiny, czarnego bzu, owoce dzikiej róży ; ugotowane w nieosolonej wodzie warzywa, ryż i kasze.